nedeľa 18. júla 2010

Telecí na samotě

Autor článku - Michal Kolesár ( viac na jeho stránkach www.michalkolesar.net )

Telecí na samotě (v období mlezivovém)

Z pohledu výživy a krmení se moderní průmyslové držení telat dělí na období mlezivové, mléčné a rostlinné. Protože novorozené tele nemá nutné protilátky, nemá jak se bránit negativním vlivům vnějšího prostředí, a je plně odkázáno na svou matku, která teleti tyto protilátky předává prostřednictvím mléka v mlezivu. Vzhledem k tomu, že stoupenci a stoupenkyně okrádání dětí-telat o mateřské mléko prozatím nejsou schopni a schopné vyrobit mlezivo nebo jeho dostatečnou náhražku, je mlezivové období tím jediným, prvním a posledním, kdy je tele v mléčném byznysu nějakým způsobem spojeno se svou matkou. Je to velmi krátké období.

Článok pokračuje tu...

Telecí na samotě II (leden 2008)

Telata potřebují matku. Místo toho je mámě seberou, protože management zhodnotil tuto strategii jako příznivější pro výrobu. Potřebují sát mléko z vemena, už jen protože je to ten nejlepší a nejpřirozenější prostředek proti stresu. Místo toho jim vemeno seberou, protože s cucákem je budou mít pod lepší kontrolou. Potřebují společnost jiných, aby si mohla hrát. Místo toho jsou narvaná do samoty, protože je to hygieničtější. Potřebují prostor k běhání. Místo toho dostanou jen „možnost otáčet se, odpočívat, vstávat, upravovat si srst a udržovat se v čistotě“(2), protože pravidla welfere by neměla být neekonomická více než je nutné pro udržení zvířat v užitkové kondici.

Více: Telecí na samotě (v období mlezivovém)

1 komentárov:

Tynka_125 povedal(a)...

Tá teliatka sú tak nádherná :-) . My máme tiež farmu a kravy a keď sú teliatka, tak sa k nám na ne chodia pozerať deti z celej dediny. Je to pre nich veľké lákadlo. Som rada, že vďaka nám ešte vedia, ako hospodárska zvieratá vyzerajú :-) . Mňa práca okolo zvierat baví. Keď vidím tú radosť, keď im nesiem kŕmenie , to je nádherný pocit :-) .

Zverejnenie komentára